כאבים שחיקתיים בגיד הפיקה

מאת: גלעד בן דוד, BPT
פעמים רבות אני פוגש את המטופלים, לרוב ספורטאים חובבים צעירים או בגיל העמידה, עם הפתיח הכה מוכר – ''יש לי כאבים בברך כבר כמה חודשים, הרופא אמר שזו כנראה דלקת...'' ובכן, ייתכן כי תהליך דלקתי הינו גורם דומיננטי בתחושת הכאב במקרים מסוימים, אולם כיום התפתחה ההבנה כי במקרים רבים של כאבי ברכיים קדמיים הנמשכים שלושה חודשים ומעלה, הגורם איננו דלקתי, אלא פתולוגיה שחיקתית בגיד הפיקה – Patellar Tendinosis/Tendinopathy, או בקיצור – PT.
בעיה זו נפוצה בעיקר בקרב ספורטאים, אשר הענף שלהם כולל קפיצות מרובות, מה שזיכה את הבעיה בשם ''Jumper's Knee''. בעבר היה מקובל להתייחס לפתולוגיה זו כדלקתית, ולכן השם המקובל בעבר – Patellar Tendonitis, כאשר הסיומת tis מבטאת בעיה דלקתית, אולם תוצאות מאכזבות של טיפולים לפי הפרוטוקול בבעיות דלקתיות, ביחד עם הממצאים המחקריים ב-10-15 השנים האחרונות, הביאו למסקנה כי מדובר בפתולוגיה בעלת אופי שחיקתי-ניווני.
PT מתאפיינת בכאבים באיזור החיבור של הפיקה עם גיד הפיקה – ניתן יהיה להפיק זאת על ידי מישוש. האיזור רגיש כשלעצמו, אולם במצב של בעיה באיזור תגובת המטופל ללחץ קל/בינוני על המקום תהיה לרוב קיצונית וברורה. עוד תכלול הבדיקה הפיזיקלית הערכה כוללת של ביומכניקה של הגפה התחתונה, ופעמים רבות גם של עמוד השדרה המותני בכדי לאבחן ליקויים כגון קיצורי שרירים/ חולשת שרירים, טכניקה לקוייה ושליטה מוטורית לקוייה. אמצעי ההדמיה היעיל ביותר לאבחון הבעיה לדעת אנשי מקצוע רבים בתחום הרפואה הינו אולטרסאונד דופלר, אשר נותן צביעה של האיזור הניווני בגיד. חשוב לציין שאבחון על סמך כל בדיקה שלעצמה הינו בעייתי ולא אמין, שכן הם עלולים להחמיץ את הבעיה, או לתת אבחון כוזב.
הטיפול ב-PT כולל הפחתה זמנית של עומסים מהברך, תרגילי חיזוק כלליים לגפה התחתונה בהתאם לממצאי הבדיקה והשערת המטפל, תיקון ליקויים ביומכאניים ושיפור השליטה המוטורית, אלקטרותרפיה ועבודה על רקמה רכה. דגש מיוחד בתרגילים ניתן לתרגול אקסצנטרי לשרירי ה-Quad, אשר מעודד בנייה וסידור מחדש של הגיד, וכן בטיפולי הרקמה הרכה על עיסוי רוחבי, הנעשה במאונך לגיד ומעודד גם הוא, על פי הדעה הרווחת, סידור מחדש של סיבי הגיד. לבסוף מתבצע שיקום פונקציונאלי הדרגתי בהתאם לענף אליו צריך לחזור הספורטאי, במידה וישנו.
משך השיקום במקרים של PT ללא היסטוריה של כאבי ברכיים קדמיים הינו לרוב בין 3-6 חודשים, ואילו במקרים עם היסטוריה של PT משך השיקום הינו לרוב בין 6-12 חודשים.
גלעד בן דוד, פיזיותרפיסט, מאמן כושר, 0545316926
073-7405115
בפייסבוק
אינסטגרם

